Skip to main content

Waarom investeren in Spanje?

 

Sinds jaar en dag kopen Noord-Europeanen en meer specifiek Nederlanders en Belgen een huis in Spanje. Belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het klimaat. Juist in het noorden van Europa zijn de zomers niet zo stabiel, maar ook in de winter is het beter toeven aan de Middellandse Zee. Vooral het hogere aantal zonne-uren maakt een wereld van verschil. 

Uiteindelijk kopen de meeste mensen een huis in Spanje om hier de vakanties in de zomer of juist in de winter door te brengen. Een groeiend aantal Spanje liefhebbers besluit het roer helemaal om te gooien en koopt een huis in Spanje om zich hier permanent te vestigen.

Maar ook het aanschaffen van een woning vanwege de investering, komt steeds vaker voor. Het investeren in een villa of appartement in Spanje is natuurlijk extra aantrekkelijk, omdat je naast waardestijging ook nog regelmatig zelf kunt genieten van de woning. Verder kun je meestal je jaarlijkse kosten “terugverdienen” door het verhuren van je woning. En met een beetje geluk verdien je op die manier ook nog aan je eigen Spaanse droomhuis.

Waarom investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is de laatste jaren erg populair geworden. Ook in Nederland zelf. Door de historisch lage spaarrente is geld op de bank weinig tot niets meer waard. Hierdoor kijken veel mensen toch uit naar iets meer rendement. Zeker in Nederland rijzen de groeicijfers van het beleggen in vastgoed jaarlijks de pan uit. Beleggen in vastgoed is nagenoeg populairder dan welke andere beleggingsmogelijkheid dan ook. 

Misschien dat alleen de cryptomunten concurrerend kunnen zijn, maar dat is voor veel mensen toch onbekend terrein met veel risico. Veel Belgen beleggen al sinds jaar en dag in huizen, wat blijkt ook uit een veelgehoorde uitspraak dat Vlamingen met een steen in de maag worden geboren. 

Op dit moment is de vraag in Nederland naar vastgoed vele malen hoger dan het aanbod, waardoor deze groeicijfers vooralsnog verder lijken te stijgen. Dit in combinatie met de nog steeds lage rente biedt veel mogelijkheden. Alleen met die hoge prijzen en het overbieden wordt het steeds lastiger een goede investering te vinden in Nederland, dus wijken nu veel mensen uit naar bijvoorbeeld Spanje.

De vastgoedmarkt in Spanje

Hoe zit het dan met de vastgoedmarkt in Spanje? Soms hoor je daar tegenstrijdige berichten over. Staan er huizen leeg of zijn bepaalde delen "uitverkocht"? Hoe zit dat nu?

Veel van de woningen die te koop staan in Spanje, zijn meestal niet direct de huizen voor de Nederlandse of Belgische investerdeer. Bijvoorbeeld de vele huizen in dorpen in het binnenland van Spanje, waar een enorme leegtrek is naar de grote steden en de kust. Of bijvoorbeeld in de stad waar woningen te koop staan in wijken waar je als Nederlandse overwinteraar of vakantieganger niet zouden willen wonen.

Tegelijk is het aanbod woningen die wel geschikt zijn voor de Nederlandse vakantieganger enorm afgenomen. Ook doordat veel Spanjaarden zelf een extra woning gekocht hebben. Na de strikte lockdown hebben veel Spanjaarden hun geld geïnvesteerd in een “buitenhuis”. Maar ook de buitenlandse kopers zijn veel aan het aankopen geweest. Dus in de populaire regio’s wordt het wat meer een uitdaging om het juiste huis te vinden binnen de wensen en het budget.  Maar je hoeft gelukkig nog niet te overbieden, hoewel de onderhandelingsruimte steeds kleiner wordt.

Waarom nu investeren in Spanje?

Kortom, vastgoed is een goede beleggingsmogelijkheid en Spanje een prachtig land met heerlijk klimaat.

In Spanje is het prijspeil (zeker in vergelijking met Noord-Europa) nog steeds heel prettig. Je koopt nog steeds "veel huis voor je geld" en dat op een plek waar de zon heel vaak schijnt. Maar dat niet alleen, met ook een heerlijk leefklimaat: vriendelijke mensen, lage kosten van levensonderhoud, lekker eten, leuke dorpjes en steden en prachtige natuur en cultuur.

De verwachting is dat de markt voorlopig nog wel zal blijven groeien. Intussen kun je er zelf fijn van genieten of met het weer op gang komen van de toeristenstroom goed verhuren.