Skip to main content

Costa del Sol bezienswaardigheden

Er zijn aan de Costa del Sol tal van bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van de bezienswaardigheden hebben te maken met de lange, prachtige en bewogen geschiedenis van dit deel van Spanje of zijn geënt op de vele toeristen die hier gedurende het jaar komen. Wil je wat cultuur opsnuiven dan kun je dit het beste doen in Malaga. In deze stad zijn behoorlijk wat leuke musea te vinden en zijn nog veel overblijfselen van de Moorse overheersing te vinden.


Tijdens de zomermaanden moet je echter wel over wat geduld beschikken, omdat de meeste bezienswaardigheden en musea aan de Costa del Sol behoorlijk druk zijn. Lange wachtrijen zijn er niet ongewoon. Sommige van de musea en bezienswaardigheden zijn slechts geopend in het hoogseizoen en de rest van het jaar gesloten. Controleer dit dus van tevoren zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

De grotten van Nerja

De grotten van Nerja oftewel ‘Laqs Cuevas de Nerja’ is de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje Nerja en behoort tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden aan de Costa del Sol en staat zelfs in de top 5 van drukstbezochte toeristische attracties van Spanje. De grotten zijn te vinden ongeveer vier kilometer landinwaarts van de stad Nerja. In de grotten zijn onder andere de resten gevonden van prehistorische bewoning en één van de oudste tekeningen ter wereld.
Tijdens je bezoek aan de grotten loop je een parkoer van ongeveer 1 kilometer in ongeveer 1,5 uur tijd. Tijdens deze wandeling wordt er door en gids in verschillende talen alles verteld over de grot. Jammer genoeg zijn de grotten van Nerja niet toegankelijk voor mensen die wat slechter ter been zijn.

De beelden van Dali in Marbella

Op de ‘Avenida del Mar in Marbella’ zijn er tien sculpturen van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali te vinden. Deze beelden zijn hier geplaatst nadat dit deel van Marbella een grondige opknapbeurt heeft gekregen. De beelden zelf zijn geen serie maar willekeurige werken van Salvador Dali. Hierdoor krijg je een beetje het idee dat het een ratjetoe is van verschillende periodes en tijden. Dit zal voor de gemiddelde liefhebber van de beelden van de Dali echter geen enkel probleem zijn. Natuurlijk zijn er enkele beelden van zijn muze Gala ertussen te vinden. Een ander prachtig beeld is dat van Perseus met het net afgehakte hoofd van Medusa in zijn hand.

Picasso museum van Malaga

Het ‘Picasso museum van Malaga’ behoort tot de belangrijkste en drukstbezochte musea van Malaga. Het is tevens één van de belangrijkste Picasso musea ter wereld. Er zijn in dit museum geen wereldberoemde werken van deze bijzondere Spaanse kunstenaar te vinden, maar er wordt wel een goede indruk gegeven van de verschillende periodes en stijlen die Picasso tijdens zijn leven zichzelf eigen heeft gemaakt. Er zijn in het museum enkel tientallen schilderijen, honderden etsen en meerdere sculpturen van Picasso te vinden. Het museum is gevestigd in een voormalig paleis wat het museum nog bijzonderder maakt.
In de zomermaanden kan het in het museum behoorlijk druk zijn en moet je soms erg lang in de rij staan voordat je het museum kan bezoeken.

Voorkom lange wachtrijen en koop je tickets op voorhand online

Zoo Fuengirola

De dierentuin van Fuengirola is een van de mooiste parken aan de Costa del Sol. De ‘Zoo van Fuengirola’ moet je zeker bezocht hebben als je de Costa bezoekt met kinderen. Het is een prachtige dierentuin waar de dieren behoorlijk wat ruimte hebben en waar de nodige aandacht is besteed aan de onderkomen van de verschillende dieren. Zo lijkt een groot deel van de dieren in de dierentuin rond te lopen in hun natuurlijk omgeving. Er zijn in het park drie verschillende onderdelen te vinden, Madagaskar, Tropisch Afrika en Zuidoost Azië. Deze thematische delen van het park zijn geheel in stijl aangekleed met gebouwen en beplanting uit de regio. Er is ook een interactief gedeelte in de dierentuin. In het auditorium wordt enkele keren per dag een praatje over dieren gehouden en mag je zelfs sommige dieren even aanraken. De dierentuin is het gehele jaar geopend voor het publiek, de openingstijden verschillen echter wel per seizoen.

Kathedraal van Malaga

De ‘Kathedraal van Malaga’ is één van de mooiste en drukstbezochte bouwwerken in Malaga. Vanuit de meeste plaatsen in het historische centrum van Malaga heb je een goed zicht op de bijzondere toren van de kathedraal. De binnenzijde van de ‘kathedraal van Malaga’ is misschien nog wel indrukwekkender dan de buitenzijde. Het prachtig gedecoreerde plafond, het koor, het orgel en de vele schitterende beelden in de kathedraal zorgen voor een onvergetelijke indruk. De kathedraal van Malaga is het gehele jaar geopend voor het publiek maar tijdens de mis kan slechts een deel van de kathedraal bezocht worden. Om de kathedraal te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen.

Sea life park Benalmadena

‘Sea life park Benalmadena’ is te vinden in de jachthaven van Benalmadena, Puerto Marina. Het aquarium is onderdeel van een veel grotere keten met aquaria over de gehele wereld. Het hoogtepunt van een bezoek aan ‘Sea life park Benalmadena’ is een wandeling door de haaien- en schildpaddentunnel. Deze worden enkele keren per week gevoederd. Wanneer het tot de mogelijkheden behoort is dit schouwspel wel een echte aanrader. Lukt dit niet dan kun je altijd een kijkje gaan nemen bij de piranha’s die iedere dag gevoederd worden. Veder zijn er in het aquarium onder andere veel verschillende soorten tropische vissen, zeepaardjes en octopussen te vinden.

Aqualand Torremolinos

Een van de grootste en drukstbezochte waterparken aan de Costa del Sol is ‘Aqualand’ in Torremolinos. Het park is elk jaar geopend van mei tot en met september. In het park zijn zeven spectaculaire glijbanen te vinden die ervoor zorgen dat je bloed sneller gaat stromen. Een van de meest angstaanjagende glijbanen die op dit park te vinden is, is de Black Hole. Deze honderd meter lange glijbaan is zoals zijn naam al doet vermoeden in zijn geheel in het donker. Andere aansprekende glijbanen zijn de Crazy River en de Boomerang. Andere leuke attracties in het park zijn het golfslagbad, de midgetgolfbaan en een immense waterspeeltuin.

Crocodile Park Torremolinos

Het ‘Crocodile park van Torremolinos’ is zoals de naam al doet vermoeden een krokodillenfarm waar meer dan driehonderd krokodillen leven. De krokodillenfarm is een groot deel van het jaar geopend voor het publiek. Je kunt als bezoeker onder begeleiding van een gids een wandeling maken door het park, maar het is ook toegestaan om zelf een rondje door het park te lopen. Het is zelfs mogelijk om een jonge krokodil vast te houden tijdens je bezoek. Dit is natuurlijk alleen weggelegd voor de meest heldhaftigen onder ons. Op meerdere momenten van de dag worden er demonstraties gegeven met de krokodillen. 

Alcazaba

Een van de duidelijkste sporen van de Moorse overheersing in Malaga is waarschijnlijk het voormalige ‘fort Alcazaba’. In het fort is vandaag de dag een archeologisch museum gevestigd. Je kunt in en rond het fort een heerlijke wandeling maken door de oude tuinen en over de oude stadsmuren. Onderweg kom je langs bijzondere poortjes, prachtige kamers met veel Moorse details en verschillende waterornamenten. Het allermooiste van Alcazaba is echter het schitterende uitzicht dat je er hebt over de stad, de Middellandse Zee en haven van Malaga. Met name de zonsopgang en ondergang is prachtig vanaf het fort. Let wel op, want in de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn en staan er met regelmaat lange rijen om binnen te komen.

Tivoli World Benalmadena

‘Tivoli World Benalmadena’ is een leuk dagje uit met grote en kleine kinderen. Op het pretpark dat meer iets wegheeft van een kermis zijn allerlei leuke attracties te vinden en worden met regelmaat grote shows opgevoerd. Naast de typische attracties voor kleinere kinderen zoals een reuzenrad, een rollercoaster en een draaimolen zijn er in ‘Tivoli World’ ook enkele attracties te vinden voor bezoekers zonder vrees. Klinkende namen zoals de Tower Fall, de Twistter, de Techno Jump en the Mansion of Terror. Je kunt een passe-partout kopen zodat je alle attracties op het park kunt bezoeken of per attractie afrekenen. Je betaalt wel een standaard inkomstprijs maar deze is vele malen lager dan bij een normaal attractiepark.

Selwo Aventura Estepona

‘Selwo Aventura Estepona’ is een safaripark in de gemeente Estepona. In het park leven meer dan 2.000 dieren verdeeld over 200 diersoorten uit alle uithoeken van de wereld. Tijdens je safari in het park kom je onder andere leeuwen, giraffes, beren, olifanten en neushoorns tegen. Naast de safari worden er in het dierenpark tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo kun je er een ritje maken op een kameel en pijl en boog schieten. Voor de kleintjes zijn er tal van speeltuinen en trampolines in het park te vinden. Het park is elk jaar geopend van maart tot en met november.

Aquapark Mijas

Het ‘waterpark Mijas’ is een van de mooiste en drukstbezochte waterparken van de Costa del Sol. Op het waterpark zijn glijbanen met veelbetekenende namen zoals Rio Adventura, Psta Blandas en Laberinto toboganes te vinden. Wie het liever wat rustiger aandoen wilt doen kan rustig dobberend op een de Rio bravo drijven of plaats nemen in de jacuzzi. Naast de vele glijbanen zijn er ook meerdere waterspeeltuinen en andere attracties op het aquapark te vinden.

Vlinderpark Benalmadena

Het ‘vlinderpark van Benalmadena’ is een bijzondere bezienswaardigheid aan de Costa del Sol. In de tuin leven 1.500 tot 2.000 vlinders die er vrij mogen rondvliegen. Dit is leuk want het kan dus zomaar gebeuren dan een vlinder juist jouw schouder of hand heeft uitgekozen om even uit te rusten. In de vlindertuin kom je alles te weten wat je maar wil weten over vlinders. De vlindertuin is gevestigd in een prachtige Thaise tempel en in de tuin zijn vele bijzondere tropische planten watervallen en beekjes te vinden. In de vlindertuin leven vlinders uit Amerika, Afrika en Australië. De vlindertuin is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00.